VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Man voor ruim 30.000 euro het schip in voor date

Geplaatst op: 02-10-2019, 12:46:44

Een man die via een datingsite een Zuid-Afrikaanse vrouw leerde kennen, is op zeer gewiekste manier door haar uitgekleed. Nadat eerdere verzoeken om geld door hem werden geweigerd, lukte het haar wel hem middels een ongedekte cheque €33.900 afhandig te maken.

De man leerde de vrouw in 2016 op een datingsite kennen. Ze hadden regelmatig contact. Toen de vrouw op een gegeven moment in een hotel in Johannesburg verbleef, vroeg ze hem om hulp omdat ’haar creditcard was geblokkeerd’.

Smoesjes

De man weigerde, omdat hij geen geld had om haar te helpen. De vrouw bleef met steeds nieuwe smoesjes om geld vragen, wat de man weigerde. Hij verbrak het contact. Daarop probeerde ze het op een slimmere manier.

De vrouw zei vast te zitten bij de immigratiedienst van Zuid-Afrika, ze vroeg de man of ze naar hem een cheque voor £30.000 kon sturen. Die kon hij dan innen, en het geld naar haar overmaken. De man besloot dit te doen en stuurde de cheque, van de bank van Montreal, naar zijn bank ING.

Cheque

De ING maakte €33.900 over naar de man, waarvan hij vervolgens €30.000 doorsluisde naar de vrouw. Cheques worden echter altijd onder voorbehoud uitgekeerd. Mochten ze toch niet gedekt zijn, dan wordt het geld teruggevorderd, staat in de voorwaarden van de bank.

Omdat het zo’n vijf weken duurde voordat het geld op de rekening van de man stond, ging hij er vanuit dat de cheque was gecontroleerd. De kater was dan ook groot toen dit niet zo bleek te zijn.

Vijf maanden na het indienen van de cheque vorderde ING het volledige bedrag terug. De man vroeg het geld terug van de vrouw, maar hoorde nooit meer iets van haar.

Informeren

De man stapte naar klachteninstituut voor de financiële sector Kifid, omdat hij vond dat de bank hem beter had moeten informeren dat het geld teruggeboekt kon worden. Ook vond hij dat de controle van de cheque erg lang had geduurd.

De commissie van het Kifid leeft met de man mee, maar kan hem niet helpen. Het is niet de schuld van de bank dat hij is opgelicht. Dat de man een flink deel van het bedrag mocht houden, had alarmbellen bij hem af moeten laten gaan. Dat hij het geld naar de vrouw heeft overgemaakt, is zijn eigen schuld. Zijn vordering wordt afgewezen.

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 2 oktober 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina